Mitä on hevosavusteinen terapia?

Hevosavusteisessa terapiassa hevonen toimii terapian välineenä, työskennellen yhdessä terapeutin ja asiakkaan kanssa, toimien ihmisen tunteiden tulkkina ja peilinä. Hevoset ovat erilaisia siinä missä me ihmisetkin ja jokaisella on omat luonteensa ja reaktionsa. Terapiakäytössä olevat hevoset ovat säyseitä, usein uteliaita ja luontaisesti ihmiseen kontaktia ottavia. 

Terapiassa tutustutaan ensin hevosen käytökseen, sen luontaisiin reaktioihin pakoeläimenä, sekä siihen kuinka hevonen peilaa ihmisen tunteita toiminnallaan. 

Ketään ei pakoteta ylittämään omia rajojaan, mutta usein käy niin, että hevosen kanssa uskaltaa enemmän kuin olisi uskonutkaan uskaltavansa.

Terapia ei välttämättä sisällä lainkaan ratsastusta, vaan voi sisältää hevosen harjaamista, taluttamista ja joskus vain olemista hevosen selässä makoillen, tai vierellä mahan murinoita kuunnellen. Kahdella terapiahevosistamme voi myös ajaa kärryillä, tulevaisuudessa myös reellä ja ajovaunuilla, joihin mahtuu vaikka koko perhe. 

Mihin asioihin terapian avulla voidaan vaikuttaa?

Hevosavusteisessa terapiassa opitaan kärsivällisyyttä ja asioiden loppuun viemistä, itsehillintää, vihan hallintaa, ja muiden tunteiden käsittelyä hevosten avulla. 

Iso eläin aiheuttaa väistämättä eri tunteita, mitä ei asiakas kenties ole koskaan joutunut kohtaamaan omassa elämässään. Hevonen on hyvä peili tunteiden ilmaisussa ja antaa heti palautetta omalla käytöksellään.

Hevosavusteisessa terapiassa opitaan vuorovaikutusta ja kommunikaatiota lukemalla eläintä ja sanoittamalla miltä tuntuu, kun ollaan ison eläimen kanssa tekemisissä. Yhteistyötä opitaan yhdessä terapeutin ja hevosen kanssa. Usein yhteistyötaitoja ja kommunikaatiota harjoitellaan myös asiakkaan perheenjäsenten kanssa. 

Hevosavusteisessa terapiassa jokaiselle asiakkaalle asetetaan yksilölliset, henkilökohtaiset tavoitteet ja niiden pohjalta viedään terapia loppuun asti. Toki matkan varrella tavoitteita voidaan yhdessä tarkistaa ja muokata tarpeen mukaan.

Terapian sisältö ja kesto

Hevosavusteisessa terapiassa toiminta alkaa heti, kun astutaan talliin tai tallin pihalle. Terapiaan kuuluu hevosen valmistelu liikuntaa varten, on liikkuminen sitten hevosen käsittelyä maasta käsin, ratsastusta, tai kärryttelyä. 

Ratsastamaan pääsee jos uskallusta ja haluja on, ja terapian sivutuotteena vo jopa oppia ratsastamisen saloja, vaikka ratsastuksen opetukseen ei terapia itsessään tähtää. 

Liikunnan jälkeen hevonen hoidetaan kuntoon ja yhdessä päästetään hevonen vapaalle. Näin hevosen ja ihmisen vuorovaikutusta rakennetaan alusta alkaen järjestelmällisesti hoitotoimenpiteissä, alusta loppuun saakka. Samalla opitaan vastuuntuntoa ja sitkeyttä.

Petram Terapiapalveluiden puitteissa käyntikerrat jakautuvat seuraavanlaisesti:

  • Aloitus ja tutustumisjakso (4 kertaa) – Jaksolla määritetään tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa, sovitaan työskentelytavat ja tutustutaan hevosiin.
  • Hoitojakso (4 kertaa) – Työskennellään tavoitteiden mukaisesti, tarvittaessa asettaen lisätavoitteita.
  • Jatkohoitojakso (4 kertaa) – Lisätään tarvittaessa varsinaisen hoitojakson päälle, mikäli tavoitteita ei ole saavutettu kahdeksan käyntikerran aikana, tai niitä on työstettävä lisää. Näin ollen käyntejä tulee korkeintaan 12.

Terapian toimitilat

Toimintaa voidaan toteuttaa tarpeen mukaan Oulussa ja Raahessa, jossa käytössä ovat valaistut ratsastuskentät. Tulevaisuudessa toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla tukevat tilat valmistuvat myös Lumijoelle. Tällä hetkellä Lumijoella on loistavat mahdollisuudet hevosten kanssa toimimiseen ajaen ja maasta käsin. Hoito ja hevosten hellittely aina!

Tarvittaessa kuljetamme hevosia eri paikkakunnille tehden yhteistyötä paikallisten hevostallien kanssa. Tällöin toivottavaa olisi, että paikkakunnalla olisi useampi asiakas.

Tervetuloa tutustumaan toimintaamme lähemmin ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteessa kalliorinne@petram.fi, puhelimitse numeroon 045-251 3324 tai täyttämällä alla oleva lomake

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s